Történet

A HERZ története számos mérföldkőből áll össze: a századfordulón Bécs 10. kerületében 12 fővel induló szerelvénygyárból 115 év alatt egy több mint 1500 munkatársat foglalkoztató nemzetközi rendszerszolgáltató vállalat lett.
Franz Gebauer és Viktor Lehrner megalapítja a „Gebauer & Lehrner” vállalatot, és 12 fővel elindítja a szerelvénygyártást. Már ebben az időszakban is széles termékválasztékkal rendelkeztek. Az 1908-ból származó termékkatalógusban néhány ezer termék szerepelt a szaniter- és finomszerelvényektől a fűtési és gázszerelvényeken, valamint sörcsapokon át a fürdőkádakig és fürdőkályhákig.

Az első világháború előtt már több mint 300 munkatárs dolgozott a Gebauer & Lehrner vállalatnál, akik nem csak víz-, gáz-, fűtési és fürdőszoba-szerelvényeket, hanem szökőkút kiömlőket, valamint sör- és borcsapokat is gyártottak.Viktor Lehrner kereskedelmi tanácsos(1874-1969)


Viktor Lehrner kereskedelmi tanácsos (1874-1969), a HERZ Armaturen jogelődjének számító Gebauer & Lehrner cég egyik alapítója.

Az első világháború alatti és a két világháború közötti időszak nehéz politikai és gazdasági helyzetében a termelés ugyan nem állt le, de a munkatársak száma 120 főre esett vissza.
A Gebauer & Lehrner vállalatnak megtiltották a szerelvények gyártását, így a világháború alatt kimaradt az ágazati történésekből. A cég takaréklángon működött és kisebb hadiipari megrendelésekből (gyújtókészülékek torpedókhoz) élt.
A második világháború utáni átszervezések jelentős változásokat hoztak a vállalat életében. A vezetőség átalakítása kéz a kézben járt a gyártás korszerűsítésével és a termékválaszték racionalizálásával. A termékeket katalógusba foglalták és szabványosították a műszaki rajzokat. A vállalat az ötvenes évek végén piacpolitikai követelmények miatt fűtési szerelvények gyártására szakosodott és erőteljesen az export felé fordult.

Korszerűsítették a gyártóberendezéseket, a gyártási pontosság a HERZ termékek sikerének egyik alappillére lett. Az első nagy exportsikerek 1964-ben jelentkeztek, amikor egy év alatt összesen 800 000 fűtési szabályozószelepet sikerült értékesíteni nemzetközi szinten. A HERZ a Rekord szabályozószelep kifejlesztésével már akkor is vezető szerepet töltött be, amikor a fűtési rendszereket még kézzel szabályozták.

A vállalat rengeteg erőforrást fordított kutatás-fejlesztésre, ugyanakkor új marketingstratégiája is termőre fordult: 1970-ben már 1,8 millió szelepet értékesített szerte Európában. Az energia- és költségtudatos magatartás terjedése, valamint a fogyasztók egyre nagyobb komfort iránti igénye felgyorsította a termosztátszelepek fejlesztését. A HERZ első termosztátszelepe 1972-ben készült el a gyárban, de a termosztátok fejlesztése és optimalizálása azóta is töretlenül tart. A HERZ kifejezés 1973-ban került be a vállalat nevébe, ettől az évtől kezdve a Gebauer & Lehrner KG a HERZ Armaturen AG néven futott tovább.

A vállalat 1986-ban költözött be az új cégközpontba, a 23. kerületben található Richard Strauss útra.1983-ban a HERZ bemutatja a saját fejlesztésű TOPTHERM egyedi fűtésszabályozó rendszerét.

A HERZ-ETC (7900-es cikkszám) egy elektronikus egyedi fűtésszabályozó PI-eljárás alapú állandó szabályozási móddal egy helyiség hőmérsékletének automatikus szabályozásához. A készülékhez egy szinkron kapcsolóórát (7910-es cikkszám – napi program vagy 7915-es cikkszám – heti program) csatlakoztatva tetszőleges időpontokban csökkenthető a helyiséghőmérséklet. A vállalat a saját fejlesztésű rendszerkompatibilis szabályozó elemekkel (7711-es és 7712-es cikkszám – sarok kivitel) mind fűtőtestek, mind padlófűtések számára korszerű helyiséghőmérséklet-szabályozókat kínál.

HERZ also developed actuators (7711 and 7712 – angle pattern), as well as room temperature regulators for radiators and under-floor heating.

Egy tulajdonosváltással nem csak friss fuvallat érkezett a vállalatba, hanem a cégforma is megváltozott: 1996-ban a részvénytársaságból korlátolt felelősségű társaság lett. A HERZ Armaturen GmbH öt ausztriai és további három európai (Lengyelország, Románia és Szlovénia) gyártó telephelye, valamint 1400 bel- és külföldi munkatársa révén a fűtés- és klímatechnikai, valamint ivóvíz-ellátási termékek egyetlen osztrák és egyben a világ egyik legjelentősebb gyártója.

A HERZ hisz a növekedésben és az európai minőségben. Közép-európai gyökereinek és folyamatos fejlődésre való törekvésének köszönhetően a HERZ már születése pillanatától kezdve, 1896 óta megbízható iparági partnernek számít az épületgépészet minden területén.

1995-ben a HERZ Armaturen bemutatja a DESIGN (9230-es és 9260-es cikkszám) termosztátfejek új generációját.

A HERZ termosztátok vonzó formaterve a „Porsche Design GmbH” (Ferdinand A. Porsche, A-5700 Zell am See) stúdióval való együttműködés gyümölcse. Ez a sorozat nem csak a HERZ termosztátszelepeire, hanem más gyártók (D és H) szelepeire is felszerelhetők. A távbeállítóval (9330-es cikkszám) vagy távérzékelővel (9340-es cikkszám) szerelt modellek kiválóan kiegészítik a széles választékot. A HERZ DESIGN termosztátokon alapulnak a HERZ DE LUXE termosztátok és termosztátszelepek is.

A HERZ Armaturen 2003-ban strangszabályozó szelepekkel, például a rendkívül sikeres 4117-es és 4217-es cikkszámú modellekkel, valamint a 4007-es cikkszámú nyomáskülönbség szabályozókkal bővíti kínálatát.

Az automatikus strangszabályozó szelepek, illetve nyomáskülönbség szabályozók különösen a radiátorokkal és előre beállítható termosztátszelepekkel (HERZ TS-90-V, TS-98-V és TS-99-FV terméksorozat) szerelt fűtési rendszerek helyes működéséhez szükségesek. A HERZ Armaturen a termékválaszték bővítésével már a távhőellátásra csatlakozó fűtési rendszerek számára is átfogó választékot kínál.

2011-ban a HERZ a minőségi épületgépészeti szabályozószelepek piacán is megjelent termékeivel. Az új 4006 SMART szabályozószelep kompakt alternatívát kínál a 4006-os sorozat teljesen nyomásmentesített, automatikus szabályozó- és vezérlőszelepei mellett.

A beépített vezérlőelemmel rendelkező tömegáram-szabályozók a HERZ 7990-es cikkszámú állandó szabályozású vezérlővel együtt beépítve optimális és energiahatékony helyiséghőmérséklet-szabályozást tesznek lehetővé. A HERZ a 2117-es, 2137-es, 4006-os, 4037-es, 7760-as, 7762-es és 7763-as terméksorozatával átfogó és vonzó termékválasztékot kínál a mérés- és szabályozástechnikai vállalatoknak is.